10 mitov, ki jih čimprej pozabite, če želite shujšati


1. Ogljikovi hidrati so največji sovražnik

Ni res.
Ljudje, ki skušajo izgubiti telesno težo, se ne bi smeli popolnoma odpovedati ogljikovim hidratom. Pravzaprav so sadje, polnovredne žitarice in zelenjava (fižol, grah) ključni vir in temelj vsake zdrave prehrane. 

2. Maščobe povzročijo pridobivanje telesne teže

Ne drži! 
Izogibanje maščobi se ne bo nujno odražalo v izgubi telesne teže. Lahko celo povzroči pridobivanje kilogramov, ko posamezniki maščobo nadomeščajo s sladkorji in prečiščenimi ogljikovimi hidrati. Namesto tega bi bilo bolje uživati manjše porcije zdravih maščob, ki imajo dokazane protivnetne lastnosti. 

3. Manj uživanja hrane in več gibanja je edini pravi način za izgubo telesne teže

Drži le delno.
Poleg tega, da posameznik zmanjša kalorični vnos in poveča telesno aktivnost, obstajajo še druge težave, ki lahko povzročijo, da bo posameznik kmalu ponovno pridobil telesno težo (sestava telesa, prehranjevalne navade). 

Vsak posameznik bi se moral predvsem osredotočati na izogibanje predelane hrane, ki ima pogosto zelo veliko dodanega sladkorja.



4. Prigrizkom se je treba izogibati

Da in ne.
Prigrizki so lahko tudi koristni. Če smo pozorni na to, kaj nam telo govori, nam to lahko koristi pri preprečevanju prenajedanja v kasnejših obrokih. Zelo pomembna pa je izbira živil, ki jih zaužijemo (oreščki, korenček, stebelna zelena, paprika, itd.). 

5. Vse kalorije so enake

Ne drži.
Poznamo visoko kakovostne kalorije (v zdravih hranilih z vlakninami) in manj kakovostne kalorije (v predelanih živilih, sladkih prigrizkih, rafiniranem škrobu).

Osredotočati se moramo na uživanje zdrave, visokokakovostne hrane (sadje, zelenjava, puste beljakovine) in izogibanje predelanih živil (krekerji, piškoti, bel kruh, hitra prehrana itd.).


6. Uživanje hrane z nizko ravnijo maščob vodi v izgubo telesne teže

Mogoče ja, mogoče ne. 
Realnost je takšna, da lahko hrana z manj maščobami ali brez maščob vsebuje ravno toliko kalorij kot polnomastna hrana zaradi dodanega sladkorja in aditivov, ki jih dodajajo za krepitev okusa.

Uživanje maščob iz olivnega olja, avokada, oreščkov ali semen ima veliko pozitivnih vplivov na zdravje – zmanjšuje apetit, manjša vnetje v telesu in pomaga pri absorpciji ključnih hranil v telesu (vitamini A, D, E, K).


7. Vadba je bolj pomembna od prehrane

Oboje je pomembno.
Količina kalorij, ki jih lahko posameznik porabi s telesno aktivnostjo, je razmeroma majhna. Rezultat bo dosti boljši, če bo posameznik spremenil prehranjevalne navade in s tem ustvaril kalorični deficit.   
Ključnega pomena je razvijanje zdravih navad, ki vključujejo tako prehrano kot redno vadbo. 


8. Izguba teže bo hitra in preprosta

Ne.
Človeško telo je zapleteno. Vsak posameznik ima različno genetsko sestavo, nabor hormonov, je izpostavljen različnim dejavnikom okolja, ima različne pridružene bolezni; vse to vpliva na različno hitro izgubo telesne teže. 

Ključno je, da smo potrpežljivi. Telesne teže nismo pridobili v enem ali nekaj dneh, zato težko pričakujemo, da jo bomo tako hitro tudi izgubili. 

9. Prekomerno težki posamezniki imajo počasnejši metabolizem

Ni res!
So pa občutne razlike med življenjskim stilom prekomerno težkih posameznikov in tistih, ki so normalno težki. 

Eni so pretežno sedeči in imajo slabe prehranjevalne navade, drugi pa so telesno aktivni skoraj vsak dan in se prehranjujejo zdravo. 

10. Obstaja samo ena najboljša dieta

Ne, ne in ne.
Po raziskavah sodeč posamezniki najbolj uspešno izgubljajo telesno težo, če uporabljajo kombinacijo različnih diet. Da bi ena dieta enako delovala za vse ljudi, je zmota. 

Slednjo je namreč treba individualno prilagajati glede na posameznikovo genetsko sliko, potrebe in okoliščine. 

In sklep?

Pri vsaki izgubi telesne teže se svetuje, da se ne poslužujemo kratkoročnih diet, ki vodijo v hitro (a nemalokrat zgolj začasno) izgubo telesne teže, kateri sledi hiter povratek na začetno vrednost.

Še vedno strokovnjaki največkrat priporočajo čim več gibanja in zdrave, predvsem pa uravnotežene prehrane.

Povzeto po ACSM Healt & Fitness Journal (James A. Peterson, Ph.D, FACM)