Na kaj moramo biti pozorni pri vadbi v vročini?

Poletje je tik pred vrati, z njim prihajajo visoke temperature, ki veliko ljudi povsem ohromijo pri izvajanju telesnih aktivnosti, saj te po navadi povzročijo hitrejši občutek utrujenosti.

Povišana temperatura telesnega jedra je lahko eden izmed razlogov za hitro utrujenost, zato je pomembno, da vadbo v vročini načrtujete vnaprej tako, da boste učinke pregrevanja organizma čimbolj omejili.

Nesmiselno bi se bilo popolnoma odpovedati gibanju v času poletja, le prilagoditi ga moramo. 

Spodaj vam predstavljamo preproste, a učinkovite ukrepe, kako premagovati visoke zunanje temperature in s tem poskrbeti za varno telesno aktivnost.


1. Pitje dovolj tekočine

Zadostna hidracija je najpomembnejša pri regulaciji telesne temperature. Priporoča se, da z dodatno hidracijo začnete že dve uri pred načrtovano telesno aktivnostjo.
Ko začutite žejo, je po navadi že prepozno, saj že nastopi dehidracija.

2. Uživajte primerno hrano

Vnos pretežke, vroče in pikantne hrane še dodatno poveča telesno temperaturo. V poletnih dneh raje izberite hrano, ki ni energijsko bogata (zelenjava, sadje, lahki mlečni izdelki, itd.).

3. Izberite primerna oblačila

Namesto temnih, bombažnih oblačil, ki zadržujejo toploto, izberite raje lahka, ohlapna oblačila živih barv.


4. Uporabite kremo za sončenje

Pred soncem se je poleg pokrival treba zaščititi tudi s sončno kremo. Če pride do opeklin, te zmanjšujejo zmožnost regulacije telesne temperature, kar še dodatno oteži telesno aktivnost v poletnem času.

5. Izberite primerno okolje in del dneva za vadbo

V obdobju ekstremno visokih temperatur se priporoča, da aktivnost opravite v delu dneva, ko je najhladneje (zgodaj zjutraj ali pozno zvečer).

Izogibati se morate neposrednim sončnim žarkom. Takrat raje izberite aktivnosti, ki jih lahko opravljate v senci.

6. Izberite poletju primerne aktivnosti

Poleti se najbolj priporoča plavanje, saj voda poskrbi za dodatno ohlajanje telesa. Ena izmed boljših izbir je tudi kolesarjenje, kjer za hlajenje poskrbi veter - prav tako se priporoča, da za aktivnosti izberete okolje, kjer ni neposredne izpostavljenosti soncu.


Lahko pa se udeležite skupinskih vadb v klimatiziranih prostorih. V našem centru potekajo vse poletje
Za več informacij nas pokličite na 051 260 464 ali nam pišite na info@center-kinesis.si