Vitamin D - Kako vpliva na naše zdravje?

Vitamin D je topen v maščobah in se nahaja v dveh oblikah, kot vitamin D2 (ergokalciferol) in vitamin D3 (holekalciferol).



Vitamin D2 je v rastlinskih živilih, medtem ko obliko vitamina D3 zasledimo v živilih živalskega izvora.

Vitamin D3 se lahko ob sončni svetlobi pod vplivom UVB žarkov tvori tudi v koži medtem, ko ostale vitamine naše telo pridobiva izključno s prehranskim vnosom.

Zakaj je vitamin D koristen?
  • pomaga pri vsrkanju kalcija in fosfata iz hrane v kri,
  • pomaga vračati kalcij, ki se izloča v urinu, nazaj v kri
  • sodeluje pri mineralizaciji kosti 
  • vpliva na prenos hormonsko občutljivih genov, s čimer se uravnava tvorba številnih beljakovin
  • zmanjša pojavnost rakavih bolezni (dojka, črevesje)
  • povečuje delovanje in ohranjanje mišičnih vlaken in s tem preprečuje nastanek sarkopenije
  • zmanjša pojavnost padcev in zlomov
  • zmanjšuje razvoj avtoimunih bolezni (sladkorna bolezen tipa 1, multipla skleroza)

Koliko ga potrebujemo? 

Nosečnice 400-800 IE
Otroci do 1. leta 400 IE
Otroci od 1. leta naprej 600 IE
Starejši in bolniki z osteoporozo 1000 IE (5 kapljic vitamina D)

 Kdo je najbolj izpostavljen pomanjkanju vitamina D?

Pomanjkanju vitamina D so najbolj izpostavljeni dojenčki in otroci, zato se pri njih priporoča dodajanje vitamina D.

Pomanjkanje vitamina D pri otrocih predstavlja tveganje za nastanek rahitisa, zato se vsaj v prvem letu življenja priporoča dodajanje 10 μg vitamina D dnevno. To predstavlja 400 IE vitamina D dnevno.

Prav tako ogrožena skupina so starejši odrasli, ki se zadržujejo predvsem v zaprtih prostorih in se izogibajo sončnim žarkom, zlasti prebivalci domov za starejše osebe.

Pomanjkanje vitamina D  pri odraslih povzroča osteomalacijo. Ta bolezen se pojavi pogosto pri osebah z moteno absorbcijo maščob. To so lahko ljudje z obolenji jeter, ledvic, bolniki na kortikosteroidih (Medrol), alkoholiki, vegetarijanci, itd.

Ker je vitamin D topen v maščobah, se ga pri teh ljudeh ne vsrka dovolj. Bolniki z osteomalacijo imajo mišične bolečine, težko vstanejo s stola, lomijo si dolge kosti, imajo majhno mišično moč. V krvi imajo nizek kalcij in visoko alkalno fosfatazo.

Ljudem z osteomalacijo  priporočamo dodajanje vitamina D v obliki prehranskih dodatkov.


Kje se nahaja in kako učinkovito se absorbira?

Vitamin D se v zadostni meri biosintetizira v človeški koži, če je le-ta izpostavljena sončni svetlobi. Dnevne potrebe med pomladjo in jesenjo pokrijemo že s 15-minutno zmerno izpostavljenostjo soncu.

Jeseni in pozimi biosinteza vitamina D v koži ni dovolj učinkovita, zato je potreben zadosten vnos s hrano. Po najnovejših priporočilih v popolni odsotnosti biosinteze človeško telo dnevno potrebuje 20 µg vitamina D, kar predstavlja 800 IE ali 4 kapljice Plivit D dnevno.

Bolnik z osteoporozo, ki je prvič dobil predpisan Vitamin D, naj prvi mesec jemlje dvojni odmerek. Dnevni odmerek 1000 IE predstavlja 5 kapljic vitamina D, ki ga lahko zaužije v tedenskem odmerku 35 kapljic. Prvi mesec pa predlagamo 70 kapljic  vsak teden, da napolnimo zaloge z vitaminom D.

V katerih živilih najdemo vitamin D?

Najbogatejši prehranski viri vitamina D so živila živalskega izvora: ribje olje, ribe, jajca, mlečni izdelki in živila obogatena z D vitaminom.

Vitamin D zaužijmo skupaj  z mastno hrano, na primer z nekaj kapljicami oljčnega olja ali v jogurtu. S tem bo absorpcija boljša.