Oteoporoza: Odgovori na najpogostejša vprašanja

Čeprav osteoporoza močno pridobiva na prepoznavnosti, je še vedno opaziti, da bolniki pravzaprav ne vedo kaj to sploh je, kakšna je prognoza in kaj lahko sami naredijo, da bo njihovo zdravstveno stanje čim boljše in kosti čim močnejše.


Zato smo se odločili in za vas zbrali najpogostejša vprašanja, s katerimi se srečujemo v našem centru.

Imam osteoporozo. Kaj sploh je to?

Pri osteoporozi gre za sistemsko skeletno bolezen, za katero je značilna nizka vrednost kostne mase ter povečana krhkost kosti in občutljivost na zlome.

Ljudje po navadi sploh ne vedo, da imajo osteoporozo, dokler si kaj ne zlomijo.

Kost ni statična struktura, kot nekateri mislijo, ampak se ves čas gradi in razgrajuje. Ko je razgradnja večja od njene gradnje, pride do osteoporoze.


Kako se postavi diagnoza osteoporoze?

Diagnozo osteoporoze se lahko postavi z meritvijo kostne gostote na DEXA aparatu v ambulanti Ordinacije Gašperlin Dovnik v Zdravstvenem domu Celje.

Kateri so dejavniki tveganja za razvoj osteoporoze?

Dejavnike tveganja delimo na tiste, na katere ne moremo vplivati in tiste, na katere lahko vplivamo.

Med tiste, na katere ne moremo vplivati štejemo dednost, bela rasa, ženski spol, zgodnja menopavza, drobna konstitucija, dolgotrajno jemanje kortikosteroidov, imobilizacija zaradi bolezni ali poškodb ter bolezni prebavil (Chronova bolezen).

Med tiste, na katere lahko vplivamo pa prištevamo zdravo prehrano z dovolj kalcija, primerno in zadostno telesno aktivnost ter zadostno vendar ne pretirano izpostavljenost soncu.


Kaj lahko naredim sam? Kaj pa telovadba?

Zavedati se moramo, da je vadba pri osteoporozi doživljenjska vadba.
Če se odločimo, da bomo telovadili, potem pa z aktivnostjo prekinemo, bo prišlo do hitrega nazadovanja pridobljenih rezultatov. Pozorni moramo biti, da obremenitev stopnjujemo in prilagodimo posamezniku. 

Zato je za to skupino posebej priporočljivo, da se vključijo v strokovno vodeno vadbo, ki je specializirana za to zdravstveno stanje.