Hujšanje - Pa je res tako težko?

Začenja se sezona praznikov, ki je najbolj kritična pri pridobivanju telesne teže. Takrat nas dobrote čakajo na vsakem koraku in zato se je še toliko težje odpovedati kakšni pregrehi. Nič nam ne pomaga niti dejstvo, da naša življenja neprestano obkrožajo reklame, ki nam obljubljajo drastično izgubo kilogramov (do 10 kilogramov mesečno in več) s čudežnimi tabletami, prehranskimi dodatki, fat burnerji, itd. Kot ste verjetno ugotovili že sami, dolgoročno te stvari ne delujejo.

Kilogrami pa se kar kopičijo…

Pri svojem delu se vsakodnevno srečujem z ljudmi, ki imajo težave s prekomerno telesno težo. Ko se končno odločijo, da bodo kilograme izgubili, ti pa kar nočejo in nočejo stran, se na glas sprašujejo »zakaj imam samo jaz težave, če pa skoraj nič ne jem?«

In to je po navadi najhujše. Da se zadeve lotijo nepremišljeno, na gibanje pa kar lepo pozabijo.

Hujšanje mora biti dolgoročen projekt. V proces hujšanja moramo vključiti zdravo, uravnoteženo prehrano ter strokovno nadzorovano telesno vadbo, ki ne vključuje drastične izgube telesne teže.


Pri pojavu prekomerne teže je ključen odnos med prehrano in telesno aktivnostjo.

Sprememba prehrane je ključna pri dolgoročni izgubi telesne teže. Pri tem se moramo izogibati dietam, saj je le trajna sprememba prehranjevalnih navad ključna za ohranjanje telesne teže.

Vendar samo sprememba prehrane ne bo dovolj. Pri izgubi telesne teže moramo v proces vključiti tudi telesno aktivnost.

Obstaja veliko načinov kako izgubiti telesno težo. Najpomembnejše je redno, pravilno gibanje in zdrava prehrana, kilogrami pa bodo začeli izginjati, če bo poraba energije večja od vnosa.

Z gibanjem bomo zmanjševali maščobno komponento ter večali delež mišic v telesu.



Obstajata dva načina izgube telesne teže

Vzdržljivostni (aerobni) trening

Aerobni trening pomaga telesu pri kurjenju maščob. Pomembno je, da izberemo pravilno telesno aktivnost. Za ljudi, ki so prekomerno težki se priporoča hoja, hitra hoja, nordijska hoja, vaje v vodi, v začetni fazi pa se odsvetuje ukvarjanje s tekom.

Vadba moči

Če lahko aerobno vadbo brez večjih težav izvajamo samostojno, se pri vadbi moči priporoča nadzor za to usposobljenega terapevta.
Vadba moči se uporablja predvsem za preoblikovanje telesa - torej nadomeščanje maščobe z mišicami ter s tem preprečevanje razvoja kroničnih nenalezljivih bolezni.

Kaj je bolje?

Najbolj učinkovita je kombinacija obeh, torej treningov vzdržljivosti ter vadbe moči. Včasih je zmotno veljalo, da sta ti vadbi med seboj izključujoči.
Dokazi kažejo, da so vadba moči dvakrat tedensko, vsakodnevna aerobna dejavnost (vsaj pol ure) ter urejena prehrana edini, ki prinašajo dolgoročne rezultate pri znižanju telesne teže.

In tipično vprašanje…

Zakaj jem malo in se redim, kdo drug pa je veliko in ne pridobiva na teži?

Največji porabnik hrane, ki je vnesemo z obroki v telo, so mišice. Če je mišic malo, ne potrebujemo dosti hrane. Mlad, mišičast človek lahko poje veliko, pa se mu to ne bo nikjer poznalo. Če pa enako količino poje človek, ki je neaktiven, ima sedeč način življenja in ne skrbi za svoje zdravje, bo težo pridobil že z manjšim vnosom hrane.
Zato je potrebno mišično maso povečati, količino maščobne mase pa zmanjšati.

Pri hujšanju žal ni bližnjic in edini uspeh zagotavlja dolgoročna sprememba življenjskega sloga. Najboljše pod strokovnim vodstvom.