Urinska inkotinenca - Kaj lahko naredimo sami?

Vsak izmed nas je verjetno že slišal za urinsko inkontinenco oz. nehoteno uhajanje urina.

Gre za izjemno pogost problem, saj ima vsaj enkrat v življenju s tem težave več kot polovica žensk. To ni življenjsko ogrožujoča težava, vendar ima definitivno velik vpliv na kvaliteto življenja posameznika.

Kaj je vzrok za nastanek urinske inkontinence?

Teh vzrokov je več. S staranjem mehur izgublja svojo elastičnost in mišice medeničnega dna izgubljajo svojo moč. Postmenopavzalne spremembe stanje še dodatno poslabšajo zaradi upada estrogena.

Katere vrste inkontinence poznamo?



1. Stresna urinska inkontinenca

Gre za nehoteno, nenadzorovano uhajanje urina pri aktivnostih, ki povišajo tlak v trebušni votlini. Pogosto to nastane pri kihanju, kašljanju, smehu, dvigovanju težkih bremen, itd. 

Vzrokov za nastanek je več. Lahko so dedni (slabša kvaliteta tkiva), konstitucijski (pri debelejših je pogostejše),lahko pa do inkontinence pride ob nastopu menopavze. 

Pri stresni inkontinenci se priporoča, da se vnaprej pripravi na stresni dogodek: tik preden zakašljamo, stisnemo mišice medeničnega dna in s tem preprečimo nehoteno uhajanje urina.

2. Urgentna inkontinenca

Urgentna inkontinenca je nenadno, nehoteno uhajanje urina, ki se pojavi po predhodni močni potrebi po uriniranju. Je posledica nehotenih, nenadnih krčenj mišic mehurja (detruzorja), ko ta še ni poln. To imenujemo prekomerno aktiven sečen mehur. 

Nenadno nujo po uriniranju tu sproži tudi tekoča voda, mraz. Bolnik urinira zelo pogosto (20-30 krat dnevno), količine izločenega urina so zelo majhne. Pogosto imajo težave tudi ponoči.

3. Funkcionalna urinska inkontinenca

Pri funkcionalni inkontinenci je ohranjeno normalno delovanje sečil, vendar bolnik zaradi fizične in psihične motnje ne urinira ustrezno.

Taki bolniki so slabše pokretni ali celo nepokretni, lahko pa tu gre tudi za bolnike z demenco.

4. Overflow urinska inkontinenca

Tu gre za uhajanje seča po kapljicah zaradi prekomerno polnega sečnega mehurja. Vsak dodaten dotok seča v mehur vodi do uhajanja seča po kapljicah. 

To stanje se pojavi pri bolnikih z kronično urinsko retenco (mehurja ne morejo izprazniti v celoti).

5. Mešana urinska inkontinenca

Je najpogostejši tip inkontinence, saj gre za kombinacijo stresne in urgentne urinske inkontinence. 

Prevladujejo lahko znaki enega ali drugega tipa.

Kaj lahko sami naredimo, da preprečimo nehoteno uhajanje urina?

Vedenjska terapija

Cilj vedenjske terapije je krepitev mišic medeničnega dna in s tem večanje kapacitete mehurja.

Na začetku se je potrebno odvaditi preventivnega uriniranja (bolniki urinirajo še preden se mehur napolni do konca zaradi strahu pred uhajanjem). To vodi v manjšo kapaciteto mehurja. Tu se priporoča voditi dnevnik uriniranja (koliko je bilo zaužite tekočine, kdaj in količina uriniranja ter morebitnega uhajanja urina). 

Vsak teden je treba podaljšati interval med posameznim uriniranjem za 15 minut, da dosežemo normalni 2-3 urni interval.

Izvajanje vaj za krepitev mišic medeničnega dna

Pravilno, predvsem pa redno izvajanje vaj lahko prepreči nastanek težav zaradi uhajanja seča, pri bolnikih, pri katerih so se težave že pojavile, pa lahko pride do izboljšanja v več kot 60 %.

Predvsem se moramo naučiti pravilno aktivirati mišice: to se lahko naučite tudi v centru Kinesis pod strokovnim vodstvom kineziologinje.