Fat Burnerji - zakaj so tako nevarni?

Fat burnerji lahko mogoče delujejo pri zdravem človeku, ki ima poleg prehrane urejeno še redno telesno aktivnost.V centru Kinesis med drugim potekajo skupinske vadbe za starejše, kjer vadi do 6 udeležencev naenkrat. Veliko starejših žensk vadbo obiskuje že kar nekaj mesecev, prejšnji teden pa smo se prvič srečali z reakcijo na fat burnerje.

Sicer dobro telesno pripravljena gospa, ki ob vadbi nikoli ni navajala nikakršnih težav, je ta dan že ob ogrevanju (ki je nizko intenzivno) čutila slabost, šlo ji je na bruhanje. Svetovali smo ji naj z vadbo preneha, preventivno smo ji izmerili pulz in ugotovili, da je le-ta močno povišan. Krvni pritisk se ni umiril niti po daljšem odmoru in umirjanju. Stres ali druge bolezni je zanikala, prehrane ni spreminjala, uvedla pa je prehranski dodatek, ki naj bi ji med drugim pomagal pri izgubi telesne teže.

Vzela je fat burner, ki je vse te težave povzročil.

In kaj sploh so ti »čudežni« fat burnerji?

Za nekatere zdrave, mlade koristna zadeva, za starejše s kroničnimi težavami zelo nevarna stvar!

Fat burnerji so prehranska dopolnila, ki naj bi delovala po principu pospeševanja presnove. 

Preko biokemičnih mehanizmov pripomorejo k procesu razgradnje maščob in izgube telesne teže.


Prodajalci trdijo tudi, da bomo z njimi porabili več energije iz maščobnih virov. V mirovanju in pri gibanju! Poleg vsega tega nam omogočajo, da lažje prenašamo dieto, smo manj utrujeni in posledično lažje opravimo trening. 
Tako preprosto je 😊 Pa je res?

Pa poglejmo najprej kaj se sploh nahaja v fat burnerjih. Ti največkrat vsebujejo L- karnitin (oz. kombinacije le- tega z drugimi snovmi, kot so kofein, zeleni čaj, itd.).

Prodajalci obljubljajo, da je L-karnitin povsem naravna snov, ki poskrbi, da maščobe izgorevajo hitreje, poveča se mišična vzdržljivost in ohranja se mišična masa. Za tiste, ki hujšajo, zmanjša tudi občutek lakote.

Učinke L-karnitina na telo zadnje čase aktivno proučujejo. Pri visokih odmerkih se karnitin v črevesju slabo absorbira, zato ga veliko ostane na voljo za »predelavo« za črevesne bakterije. Te lahko neabsorbiran karnitin predelajo in pretvorijo v znan karcinogen N-nitrozodimetilamin.

Presnovki karnitina naj bi bili celo udeleženi pri tvorbi aterosklerotičnih plakov na arterijah.

Vredno je omeniti tudi dinitrofenol.

Dinitrofenol je razmeroma učinkovit, iz toksikoloških centrov pa ob njegovi uporabi poročajo o sopojavih, kot so povišana telesna temperatura, pospešeno bitje srca, močno znojenje, slabost (ali celo bruhanje), kožne spremembe, bolečine v trebuhu in razdraženost.


Pri starejših s kroničnimi boleznimi ali pri neaktivnih posameznikih, ki pričakujejo, da bodo maščobe izgorevale same od sebe, če bodo počivali na kavču, se uporaba le-teh odsvetuje.

Pri vseh informacijah vam priporočam predvsem, da postanete sam svoj topilec maščobe.

Manj na krožnik, več gibanja pa kakšna kavica vmes 😊