TOP 4 vaje za hrbtenico

Velika večina ljudi, ki obiskujejo naše terapevtske vadbe in vadbe za hrbtenico tarnajo zaradi bolečin v hrbtenici.Če so včasih menili, da je bolečina v hrbtenici povezana s staranjem, je sedaj vse večji delež mlajših ljudi, ki tarnajo zaradi tega gibalnega problema.

V Sloveniji je po zadnjih podatkih kar 70 % ljudi vsaj enkrat v življenju zaradi bolečin v hrbtenici obišče zdravnika.

Pa saj niti ni čudno. Življenjski slog današnjega človeka je z gibalnega vidika precej monoton. Prevladujejo statični in sedeči položaji in enostranske obremenitve hrbta.

Najbolj sta tu izpostavljena vratni in ledveni del hrbtenice. Posledica so akutne in kronične bolečine v križu, kar se odraža v posameznikovi kvaliteti življenja.


Pa lahko sploh kaj storimo, da preprečimo bolečine?

Lahko. Pravi pristop je aktiven življenjski slog s poudarkom na krepitvi globokih stabilizatorjev trupa in sprotno stopnjevanje intenzivnosti. Vaje je potrebno spreminjati, stalno ponavljanje enakih vaj ne prinese napredka.

To dosežemo s terapevtsko vadbo, ki se osredotoča ne le na krepitev hrbteničnih mišic, ampak tudi na trebušno muskulaturo.

Za nekatere bodo vaje, ki jih vidite spodaj prelahke, drugi jih bodo le stežka izvajali. Zato v centru Kinesis delujemo z manjšimi skupinami, pri katerih lahko vsakemu udeležencu posebej prilagodimo vadbo glede na njegove trenutne telesne sposobnosti.

Ko hrbtenica boli, se mišice zakrčijo in skrajšajo, zato po končani vadbi vedno izvedemo tudi raztezne vaje, ki mišice sprostijo in povrnejo v prvotno stanje.

Katere so priporočljive vaje za hrbtenico?

DESKA – »plank«
Ležemo na trebuh, komolca sta pokrčena ob telesu, nogi v širini bokov.
Dvignemo bok in kolena tako, da se opremo na komolce in prste na nogi. 
Zadržujemo 20 sekund, ponovimo trikrat.


Diagonalni dvig na vseh štirih
Namestimo se v udoben štirinožen položaj. Ko vzpostavimo ravnotežje, stegujemo roki in nogi diagonalno (desno roko, levo nogo).
Če nam to dela težave, iztegujemo najprej samo nogi, nato še roki. 
Pazimo, da se hrbet ne zvija, vajo izvajamo počasi
Ponovimo 12-15 krat


Dvig bokov
Pri vaji uporabimo pilates žogo. Ležemo na hrbet, pilates žogo položimo med koleni.
Nato dvignemo bok ter istočasno stisnemo pilates žogo. 
Ponovimo 12-15 krat


Odročenje z elastiko

Stojimo z rahlo pokrčenimi koleni in trupom, nagnjenim naprej. V roki primemo elastiko, ki je ob telesu.
Sledi gib iz začetnega položaja polkrožno navzgor. Če želimo vajo otežiti, elastiko primemo bližje ali bolj stegnemo roki. 
Ponovimo 12-15 krat.


Še vedno se pri bolečinah v hrbtenici svetuje individualna obravnava in osebni pristop. V našem centru vadbe potekajo v skupinah do 6 oseb tako, da je kljub temu, da gre za skupinsko aktivnost, vadba še vedno prilagojena vsakemu udeležencu ter njegovim gibalnim omejitvam.

Večji učinek dosežemo tudi z vključitvijo protibolečinske masaže hrbta in nameščanjem kinezioloških trakov (kineziotaping) na obolelo področje.

Za več informacij pokličite na 051 260 464 ali pišite na info@center-kinesis.si in z veseljem vam bomo svetovali vam najprimernejšo obravnavo.