Sladkorna bolezen v nosečnosti

S sladkorno boleznijo v nosečnosti se srečujemo vse pogosteje, ker se ženske odločajo za nosečnost v kasnejših letih, hkrati pa zbolevajo za sladkorno boleznijo tipa 2, v zgodnejšem življenjskem obdobju.

O nosečniški sladkorni bolezni govorimo, če je glukoza na tešče ≥ 5,1 mmol/l.

Nosečniška sladkorna bolezen se pojavi v 7-17 % nosečnosti. Pri ženskah, ki so imele sladkorno bolezen v nosečnosti obstaja veliko tveganje, da bodo kasneje v življenju zbolele za sladkorno boleznijo tipa 2, zato potrebujejo posebno obravnavo.

Nezdravljena sladkorna bolezen v nosečnosti lahko bistveno poslabša potek in izid nosečnosti. Ženske s prisotno sladkorno boleznijo pred nosečnostjo je treba seznaniti kako sladkorna bolezen vpliva na nosečnost.

Nosečnici se mora svetovati primeren kalorični vnos, ki naj bo zadosten, a ne prevelik. Nosečnica naj se poslužuje hrane z nižjim glikemičnim indeksom.


Gibanje v nosečnosti je prilagojeno trajanju nosečnosti, predhodni pripravljenosti in spremljajočim težavam. Tudi pri bolečinah v hrbtenici in vezeh je gibanje tisto, ki zmanjša bolečine in izboljša počutje.

Krvni sladkor bo bližje normalnim vrednostim pri ženskah, ki v nosečnosti vadijo, kot pri mirujoči populacij, zato se pri nosečnicah s sladkorno boleznijo še posebej svetuje, da se vključijo v vadbo, prilagojeno za čas nosečnosti.

Redna telesna vadba bo namreč uredila krvni sladkor, glikiran hemoglobin, rezistenco na insulin ter telesno težo. Le to pa vodi v zdrav potek nosečnosti, dobro počutje bodoče mamice in ploda.